לוגו

נערכים מבעוד מועד לכל תרחיש: הכול על פרויקט תמ"א 38

התחדשות עירונית הפכה לאחד מהפרויקטים הגדולים מטעם ממשלת ישראל ומשרד הבינוי והשיכון בשנים האחרונות, וזאת מתוך מטרה לקדם יוזמות שמטרתן לשפר את סביבת המגורים של מיליוני ישראלים, ובמקביל לדאוג לחיזוק מבנים. אחת היוזמות הבולטות שבהן היא פרויקט תמ"א 38, המעניק תמריצים לבעלי דירות לשדרג ולחזק את הבניין. מדובר בהיערכות שנועדה לתת מענה לכל תרחיש, ובמדריך הזה נסביר לכם את כל מה שצריך לדעת אודות פרויקט משמעותי כמו זה.

תמ"א 38 – כל מה שצריך לדעת

פרויקט תמ"א 38 הוא יוזמה בגיבוי ממשלתי שמטרתה לחזק מבנים מפני רעידות אדמה. הפרויקט מספק תמריצים כספיים לבעלי מבנים לשדרג ולחזק את המבנים שנבנו לפני שנות ה-80, ועלולים לקרוס במקרה של רעידת אדמה. התהליך כולל הערכה יסודית של תקינות המבנה ויישום אמצעים שונים כגון הוספת קירות חיזוק, עמודי תקרה ושיפור התשתית, כאשר מדובר ביתרון בעבור שני הצדדים – הדיירים מקבלים דירות חדשות ומשופצות לצד מתקנים משודרגים, ואילו יזמים פרטיים יכולים לבנות בהתאם לתוכנית המתאר דירות נוספות. חיזוק הבניין מפני רעידת אדמה חיוני לביטחון דייריו, כמו גם להגנה על תשתיות ותכולת הבניין. תמא 38 הוא פרויקט חשוב מאחר והוא מספק מענה למקרה של פעילות שעלולה להוביל לקריסה של מבנים, אבל גם לטובת שיפור סביבת המגורים בערי ביקוש וכן בערי הפריפריה. בשנים האחרונות מקדמת הממשלה את הפרויקט הזה בפריסה ארצית, כחלק מהבנה כי פרויקטים בתחום של התחדשות עירונית הן בעלות עניין ציבורי מהמעלה הראשונה.

מהם המסלולים של תמ"א 38?

קידום של פרויקט כמו זה יכול להתבצע הן באמצעות יוזמה פרטית מצד בעלי הדירות אשר יכולים לפנות ליזמים פרטיים או במסגרת קידום מטעם הרשות המקומית. בניינים ישנים שההיתר לבנייתם התקבל לפני ה 1.1.1980 יכולים לעבור את הליך השיפוץ אשר כולל תוספת של זכויות בנייה, לצד הגדלת השטח של הדירות הקיימות. בהקשר זה, צריך להבין כי במסגרת התוכנית הזו יש מספר מסלולים. התוכנית הראשונה היא תמ"א 38/1 המתמקדת בחיזוק ועיבוי של מבנים, כולל בנייה של עד 2.5 קומות נוספות. תוכנית נוספת היא תמ"א 38/2 אשר כוללת הרסיה ובנייה מחדש. מדובר בפרויקט בסדר גודל משמעותי מאחר ומדובר בהריסה כוללת של הבניין הקיים, ולכן תהליך האישור עשוי לקחת זמן רב יותר. שימו לב כי בשביל לאשר את הפרויקט נדרש הסכמה נרחבת מצד הדיירים וכן להגיש את תוכניות הבנייה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה, כאשר לרוב מפרק זמן הנמשך בין שנתיים ועד חמש שנים בממוצע.

 

 

קידום פרויקט על ידי הדיירים או יזמים

פרויקט של התחדשות עירונית הוא בעל השפעה חיובית על החיים של תושבים רבים ברחבי ישראל, וזאת בשל היכולת למגן את הבניין מפני רעידת אדמה אבל גם לטובת שדרוג סביבת המגורים. מדובר בתוכניות מהפכניות שמצליחות לחולל שינוי משמעותי בעולם הנדל"ן, אולם צריך לקחת בחשבון כי לא מעט אלמנטים בירוקרטיים, ועל כן אם אתם בוחרים לקדם תמ"א 38 אצלכם בבניין, רצוי להיוועץ עם עורך דין אשר מתמחה בתחום ואף לבחון היטב את הרקורד המקצועי של היזם, רגע לפני שחותמים על עסקת חייכם.

לסיכום

פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית תופסים תאוצה, ועדות לכך ניתן למצוא באישור מואץ של תמ"א 38 בערים רבות ברחבי הארץ. באתר גלובל נדל"ן תוכלו לקבל שפע של מידע אודות פרויקטים ברחבי הארץ, ואף להיוועץ עם מומחים, רגע לפני שמתחילים בפרויקט כזה אצלכם בבניין.

נגישות