בין הבעיות הלא צפויות והמתסכלות ביותר שניתן להיתקל בהן נמצא הרגע שבו אתם נכנסים לאוטו, מתיישבים במושב הנהג, מנסים להתניע את הרכב ולא מצליחים. מה עושים אם האוטו לא מניע? איך מתחילים את הבוקר ואיך לא מאפשרים לזה להרוס לכם את כל היום? במדריך זה נבין מה יכולות להיות הסיבות לזה שהאוטו לא מניע ונסקור את השלבים שיעזרו לכם לפתור את הבעיה ולמנוע מהרגע המלחיץ הזה להרוס לכם את כל היום.
שמרו על התנהגות רגועה והעריכו את המצב
כאשר מתמודדים עם מכונית שאינה מתניעה, זה טבעי להרגיש גל של תסכול או של חרדה. עם זאת, כדאי להבין איך להתאפס ולשמור על התנהגות רגועה כדי להצליח לפתור את הבעיה במהירות. קחו נשימה עמוקה והעריכו את המצב באופן שיטתי. שימו לב לאורות דולקים, לסימני אזהרה ספציפיים ולצלילים חריגים, היכולים לספק רמזים חשובים לגבי הבעיה.
שימו לב לרעשים חריגים
במצב שבו האוטו לא מניע יש צורך להקשיב מקרוב לרעשים העלולים להופיע, משום שהם יכולים להציע תובנות חשובות לגבי מהות הבעיה. רעש נקישה בעת סיבוב המפתח מעיד בדרך כלל על מצבר חלש או ריק, בעוד שקול שחיקה או זמזום עשוי להצביע על בעיות במנוע או במתג ההצתה. שימו לב לרמזים הללו כשאתם מנסים להתניע את הרכב.
נסו לחבר כבלים
אם אתם חושדים שהמצבר חלש או ריק, כדאי לנסות לחבר כבלים ולעזור לרכב להתניע. זהו אומנם לא פתרון קבוע אלא זמני, אבל הוא יכול לעזור לכם להגיע למוסך הקרוב בבטחה. אתרו רכב אחר עם מצבר מתפקד והציבו אותו קרוב לרכב שלכם. בדקו את חוברות שני הרכבים וודאו שאתם מבינים את ההוראות המדויקות הנוגעות לחיבורי הכבלים. הקפידו לחבר את הצדדים כמפורט בהוראות ושימו לב לסוג הכבל ולסוג החיבור.
התייעצו עם טכנאי מוסמך
אם אינכם מצליחים לזהות או לפתור את הבעיה באופן עצמאי, וגם חיבור של כבלים לא מצליח לעזור לרכב שלכם להתניע בחזרה, מומלץ לפנות לסיוע של טכנאי רכב או של מכונאי מוסמך. לבעלי מקצוע אלה יש את הידע, את הניסיון ואת ציוד האבחון הדרושים כדי לאבחן ולתקן מגוון רחב של בעיות התנעה של מכוניות באופן מיידי או תוך זמן קצר. בעל מקצוע מוסמך ידע להעריך מה הבעיה, ובמידת הצורך לבצע התאמת מצבר לרכב והתקנה בטוחה, וכך לעזור לכם להחזיר את הרכב לכביש בבטחה.
החלפת מצבר לרכב: כך זה נעשה
במקרים שבהם מזוהה מצבר פגום כגורם למכונית שאינה מתניעה, ייתכן שיהיה צורך להחליף את המצבר לחלוטין. החלפת מצבר עד הבית היא פתרון מעולה היכול לפתור בעיות רבות ולחסוך לכם לא מעט זמן היכול להתבזבז כשפונים למרכז שירות או לחנות חלקי חילוף לרכב, והינה סקירה קצרה של התהליך לסקרנים:
- בחירת המצבר המתאים: איש המקצוע מתחיל בזיהוי גודל המצבר המתאים לרכב שלכם. הבחינה המקדימה תמנע בעיות פוטנציאליות עתידיות.
- רכישת המצבר החלופי: לאחר שנקבע גודל המצבר והמפרט המתאים, יש צורך לרכוש את המצבר החלופי.
- הכנה להתקנה: לפני הסרת המצבר הישן, יש צורך לוודא שהמנוע כבוי ובלם החניה מופעל. מומלץ שמתקין המצבר ילבש כפפות מגן ומשקפי מגן כדי למנוע פציעה.
- הסרת המצבר הישן: על בעל המקצוע לנתק תחילה את הצד השלילי (השחור), ואחריו את הצד החיובי (האדום). לאחר מכן צריך להסיר את כל סוגרי האבטחה או המהדקים המחזיקים את המצבר במקומו, ואז להרים בזהירות את המצבר הישן אל מחוץ לרכב.
- ניקוי מקום המצבר: המקום שבו יושב המצבר עלול לצבור אבק ולכלוך, ולכן יש צורך לנקות אותו מעט. יש לשים לב שהמקום נשאר יבש לחלוטין.
- התקנת המצבר החדש: לאחר ביצוע השלבים הללו יהיה צורך להוריד בזהירות את המצבר החדש לתוך המקום הייעודי שלו, ולוודא שהוא ממוקם היטב. החיבור מתבצע כך שהצד החיובי (האדום) ראשון, ואחריו הצד השלילי (השחור). כדי להבטיח חיבור אמין ומאובטח יש צורך להדק את כל סוגרי האבטחה.
- בדיקת המצבר: לאחר התקנת המצבר מגיע שלב הבדיקה. בשלב זה יתבצע הניסיון להתניע את האוטו ולוודא שאורות לוח המחוונים מאירים כהלכה.
על ידי ביצוע שלבים אלה ושמירה על זהירות, ניתן להחליף בבטחה מצבר פגום ולשחזר את יכולת ההתנעה של הרכב שלכם. תהליך זה מתבצע על ידי טכנאי רכב מוסמך, ואתם יכולים לסמוך עליו שיבצע את הדברים בדיוק כמו שצריך.
לסיכום
אם האוטו לא מניע זה יכול לגרום לתסכול ולאי נוחות, אבל חשוב לזכור שזהו אתגר שניתן להתגבר עליו. במקרים רבים ניתן לפתור את הבעיה לבד – גם אם רק לתקופה מוגבלת – באמצעות צעדים פשוטים כמו חיבור של כבלים. עם זאת, במקרים אחרים ייתכן שתצטרכו להזדקק לעזרה מקצועית ולהחלפה של המצבר. כדי למנוע את המצב הזה מלכתחילה, חשוב להקפיד על תחזוקה נכונה של מצבר הרכב. שימו לב לגיל המצבר – מצבר ממוצע מחזיק מעמד כ-4-5 שנים, ולאחר מכן יש להחליפו בחדש. בנוסף, חשוב להיות מודעים לתופעות העשויות להצביע על בעיה במצבר, כמו קושי להתניע, אורות חלשים או רעשים מוזרים. אם אתם מבחינים באחד מהסימנים הללו, מומלץ לבדוק את המצבר בהקדם האפשרי.