לוגו

לא מעט ילדים מתמודדים עם חרדות – וטיפול CBT עשוי לסייע להם

כהורה או כמטפל, זה יכול להיות שובר לב לראות ילד מתמודד עם חרדה. למרבה הצער, חרדה הופכת נפוצה יותר ויותר אצל ילדים, והרבה ילדים חווים הפרעת חרדה בשלב כלשהו בחייהם. החדשות הטובות הן שקיימים טיפולים יעילים, ואחד המבטיחים ביותר הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). בואו לקרוא עוד מידע על הטיפול וכיצד הוא יכול לעזור.

סוגי חרדות אצל ילדים

חרדה יכולה ללבוש צורות רבות אצל ילדים, ולפעמים קשה להבחין בין חרדה חולפת לבין הפרעת חרדה שצריך לאבחן. כמה מהפרעות החרדה הנפוצות ביותר אצל ילדים הן הפרעת חרדה כללית, הפרעת חרדה חברתית, הפרעת חרדת נטישה, הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) והפרעת פאניקה. לכל אחת מההפרעות הללו יש מערכת סימפטומים משלה, אך יש כמה סימנים כלליים לחרדה שהורים ומטפלים יכולים להבחין בהם. תסמינים פיזיים יכולים לכלול כאבי בטן, כאבי ראש ותלונות גופניות אחרות. תסמינים התנהגותיים עשויים לכלול הימנעות ממצבים או מאנשים מסוימים, היצמדות להורה או למטפל או קושי לישון. תסמינים רגשיים יכולים לכלול דאגה, פחד ותחושה כללית של אי נוחות.

מהו CBT וכיצד הוא עוזר?

CBT הוא סוג של טיפול המתמקד בשינוי האופן שבו אדם חושב ומתנהג כדי להפחית התנהגויות רגשות שליליים. זוהי גישה מוכוונת מטרה ובנויה היטב המשמשת לעתים קרובות לטיפול בהפרעות חרדה אצל ילדים. CBT יכול לעזור לילדים לפתח מיומנויות התמודדות שהם יכולים להשתמש בהן במהלך חייהם כדי להתמודד עם חרדה ומתח.

טיפול CBT לילדים כולל שילוב של טכניקות:

  • ארגון מחדש קוגניטיבי (Cognitive Reconstruction) – זיהוי ושינוי של דפוסי חשיבה שליליים התורמים לחרדה. בטכניקה זו מלמדים את ילדים לזהות מתי הם עוסקים בחשיבה הרסנית, למשל כשהם מדמיינים השלכות שליליות של מצבים. באמצעות סיוע לילדים לזהות ולאתגר את דפוסי החשיבה השליליים האלו, CBT יכול לעזור להם לפתח דרכי חשיבה מציאותיות וחיוביות יותר.
  • טיפול בחשיפה – חשיפה הדרגתית למצבים או לחפצים המעוררים את חרדתם של הילדים, המתבצעת בסביבה בטוחה ומבוקרת. בעזרת התמודדות עם הפחדים שלהם בצורה הדרגתית ותומכת, ילדים יכולים ללמוד להתמודד עם החרדה שלהם ובסופו של דבר להתגבר עליה. לדוגמה, ילד המפחד מכלבים יתחיל בהתבוננות בתמונות של כלבים, לאחר מכן יתקדם לצפייה בכלבים מרחוק, ובסופו של דבר יעבור לאינטראקציה עם כלב ידידותי בהדרכת מטפל.
  • טכניקות הרפיה – נשימה עמוקה והרפיית שרירים מתקדמת יכולות לעזור לילדים להרגיע את גופם ולהפחית תסמינים פיזיים של חרדה. אפשר להעביר טכניקות אלו במגוון דרכים, כמו דמיון מודרך או תרגילי הדמיה. טכניקות מיינדפולנס, כמו מדיטציה והפחתת מתח מבוססת מיינדפולנס, יכולות לעזור לילדים להישאר נוכחים וממוקדים ברגע ההווה, במקום לדאוג לעתיד או להתעכב על העבר.

 

היתרונות של טיפול CBT בילדים הסובלים מחרדות והאתגרים שבהם

יש כמה יתרונות לטיפול CBT לילדים עם חרדה. נוסף על היתרונות ארוכי הטווח של הפחתת חרדה ושיפור מיומנויות ההתמודדות, CBT יכול גם להוביל לשיפור בתפקוד האקדמי והחברתי. בעזרת הפחתת חרדה, ילדים יהיו מסוגלים להתמקד טוב יותר בבית הספר וליצור מערכות יחסים בריאות עם בני גילם. ייתכן גם שיהיו להם עוד הזדמנויות להשתתף בפעילויות שהם נהנים מהן.

טיפול CBT לילדים הסובלים מחרדה יכול להיות קצת מאתגר. ילדים עלולים להירתע מהשתתפות בטיפול, או שיתקשו לבטא את מחשבותיהם ורגשותיהם. זה יכול להיות גם מאתגר עבור הורים למצוא מטפל מוסמך המתמחה ב-CBT לילדים הסובלים מחרדה. כדי להתגבר על אתגרים אלו, חשוב שההורים יהיו תומכים ויעודדו את השתתפות הילד בטיפול. מומלץ למצוא מטפל שיש לו ניסיון בטיפול ובסיוע לילדים, ומשתמש בטכניקות ושפה המתאימות לגיל של המטופל.

סיכום

חרדה היא בעיה נפוצה ורצינית אצל ילדים, אך קיימים טיפולים יעילים שיכולים לעזור. טיפול CBT לילדים הסובלים חרדה הוא גישה מבטיחה שיכולה לעזור לילדים לשנות את הדרך שבה הם חושבים ומתנהגים, וכך להפחית התנהגויות ורגשות שליליים. בעזרת זיהוי דפוסי חשיבה שליליים, התמודדות עם פחדים בסביבה בטוחה ומבוקרת ולמידת טכניקות הרפיה ומיינדפולנס, ילדים יכולים לפתח מיומנויות התמודדות שהם יכולים להשתמש בהן במהלך חייהם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

 

נגישות