איום הוא ביטוי או פעולה המשדרים כוונה לפגוע באדם אחר, ברכושו או באינטרסים שלו. איומים יכולים לבוא לידי ביטוי במגוון צורות וערוצים. הם יכולים להיות מילוליים ואפילו פיזיים ואלימים. הגדרתו המשפטית של איום וההשלכות הנובעות ממנו תלויות בחומרת האיום, בנסיבות שבהן נעשה ובסבירות שהוא אכן יתממש. היא נובעת מהצורך להגן על שלומם ועל ביטחונם של אזרחים מפני אלימות ופגיעה פוטנציאלית. כאשר אדם חש מאוים, הדבר עלול לגרום לו למצוקה נפשית ולחשש מתמיד, ואלה פוגעים באיכות חייו. בנוסף, במקרים מסוימים איומים עשויים להיות סימן מקדים לפגיעה פיזית ממשית. לכן החוק מגדיר את העבירה של איומים ומטיל ענישה מתאימה על מי שמבצע אותה. איך מזהים מה נחשב לאיום? ומה לגבי עונשים ודרכי ההתמודדות? המשיכו לקרוא.
איום על פי החוק
על פי סעיף 192 לחוק העונשין, עבירת האיומים מוגדרת כך: "המאיים על אדם בכל דרך שהיא בפגיעה שלא כדין בגופו או בגוף אדם אחר, בחירותו, ברכושו, בפרנסתו, בשמו הטוב או בצנעת הפרט שלו או של אדם אחר, בכוונה להפחיד או להקניט את האדם או כדי לנקום בו על מעשה שעשה או נמנע מלעשות, דינו – מאסר שלוש שנים". כלומר, כדי שאיום ייחשב עבירה פלילית, הוא צריך לכלול גם כוונה לפגוע וגם יכולת ממשית לממש את הפגיעה הזו.
חשוב להדגיש כי לא כל ביטוי של כעס או מורת רוח נחשב בהכרח לאיום. כדי שהתנהגות מסוימת תיחשב כאיום, היא צריכה לעמוד בקריטריונים משפטיים מוגדרים. בין היתר, יש לבחון את תוכן האיום, את הקשרו, את אופן העברת המסר ואת סבירות הנזק העלול להיגרם כתוצאה ממנו. כאשר התנהגות עונה על ההגדרה המשפטית של איום, ניתן להגיש בגינה כתב אישום על איומים בסיוע של עורך דין.
מה נחשב לאיום?
איומים מילוליים
איומים מילוליים הם הצורה הנפוצה ביותר של איומים. הם יכולים להיעשות בעל פה, בכתב או באמצעות מדיה דיגיטלית – בהודעות טקסט או בהקלטות קוליות. איומים מילוליים כוללים ביטויים כמו "אני הולך להרוג אותך", "אתה תשלם על מה שעשית" או "אם לא תעשה מה שאני אומר, אפגע במשפחה שלך". כדי שאיום מילולי ייחשב לעבירה פלילית, הוא צריך להיות ספציפי וברור כדי לעורר פחד אמיתי אצל הקורבן.
איומים פיזיים
איומים פיזיים מתרחשים כאשר אדם משתמש בשפת גוף, במחוות או בפעולות כדי לאיים על אדם אחר. לדוגמה, אדם המניף את אגרופיו בצורה מאיימת, מצביע על מישהו עם סכין או רודף אחריו ברחוב. במקרים מסוימים, עצם הופעתו המאיימת של אדם, כמו למשל אדם גדול וחמוש, עשויה להתפרש כאיום גם ללא מילים או מחוות ספציפיות. איומים פיזיים נחשבים לחמורים יותר מאיומים מילוליים, שכן הסיכוי שהם יובילו לפגיעה ממשית גבוה יותר.
איומים ברשתות החברתיות
אנשים עלולים לנצל את האנונימיות והמרחק שמספקת הרשת כדי לשלוח הודעות מאיימות או פוגעניות לאחרים. איומים כאלה יכולים להתבטא בתגובות זועמות, בהטרדות מתמשכות, בהפצת שמועות ובהשמצות פומביות. למרות שמדובר במרחב וירטואלי, החוק מתייחס לאיומים ברשת ברצינות רבה, ומי שמעורב בהם עלול לספוג קנסות ואף עונשי מאסר. עם זאת, לפעמים קיים קושי להוכיח את זהות המאיים ולאכוף את החוק במקרים אלה.
ענישה על עבירת איום
העונש המרבי הקבוע בחוק לעבירת איומים הוא שלוש שנות מאסר. עם זאת, בפועל, גזר הדין תלוי בנסיבות הספציפיות של כל מקרה. קיימים גורמים שונים שבית המשפט מביא בחשבון בעת גזירת הדין. מתייחסים למידת הפחד והסבל שנגרמו לקורבן, להיסטוריה הפלילית של הנאשם ולמידת החרטה שהוא מביע. במקרים מסוימים, בית המשפט עשוי להסתפק בעונשים מקלים יותר כמו מאסר על תנאי, עבודות שירות או צו מבחן. עם זאת, במקרים של איומים חמורים החוזרים על עצמם, אפשר לקוות לעונשי מאסר.
איך להתמודד עם איומים?
פנו למשטרה
אם אתם חשים מאוים, חשוב לא להישאר עם זה לבד. פנו למשטרה והגישו תלונה רשמית. חשוב לתעד את האיומים ככל הניתן, למשל על ידי שמירת הודעות, הקלטת שיחות (בכפוף לחוק האזנת סתר). ככל שיש יותר ראיות להוכחת האיום, כך יהיה קל יותר למשטרה לטפל בעניין. במקרים דחופים שבהם נשקפת סכנה מיידית, התקשרו למוקד 100 ובקשו עזרה.
נקטו אמצעי זהירות
כדי להימנע ממצבים מסוכנים, כדאי לנקוט באמצעי זהירות שונים. הימנעו ממפגש עם האדם המאיים ושתפו את האנשים הקרובים במתרחש. במקרה הצורך ניתן גם להתקין אמצעי מיגון כמו מצלמות אבטחה, אזעקות או דלתות חסינות יותר. אם מדובר באיומים המתרחשים ברשת, מומלץ לחסום את המשתמש המאיים. בנוסף, דווחו על ההתנהגות שלו לרשת החברתית הרלוונטית ושנו סיסמאות לחשבונות מקוונים.
לסיכום
יש לכם את הזכות להרגיש בטוחים במקום שאתם נמצאים בו, ואיומים יכולים לערער על זה. כדאי לדעת מה נחשב איום כדי לפעול בדרכים המשפטיות, אבל האמת היא שגם אם יש ספק – אין ספק. אם אתם מרגישים מאוימים, אל תישארו עם זה לבד. דברו עם בני משפחה או עם חברים קרובים, פנו לייעוץ משפטי או הגישו תלונה במשטרה. במידת הצורך חפשו תמיכה רגשית שתעזור לכם להתמודד עם הסיטואציה. זה יכול לעזור לכם להחזיר לעצמכם את תחושת הביטחון.