דופק מהיר אצל ילדים עשוי להשתנות בהתאם למאמץ גופני, חום, מצבי לחץ ועוד, אך במקרים מסוימים דופק לב מהיר עלול להעיד על בעיה רפואית הדורשת התייחסות. גורמים שונים, כמו מחלות לב, זיהומים או תגובה לתרופות, עלולים לגרום לעלייה משמעותית בקצב הלב. במאמר זה נסקור את הסיבות האפשריות לדופק מהיר אצל ילדים, נבדוק מתי יש לפנות לרופא וכיצד ניתן לאבחן ולטפל בתופעה באופן מיטבי.
גורמים לדופק מהיר בילדים
יש כמה גורמים אפשריים לדופק מהיר בילדים, חלקם שפירים וחולפים וחלקם דורשים בירור רפואי מעמיק. בין הגורמים הנפוצים ניתן למנות:
מומי לב מולדים
מומי לב מולדים הם בעיות בהתפתחות הלב שקיימות מלידה. חלק מהמומים יכולים לגרום לדופק מהיר כרוני, במיוחד אם הם משפיעים על קצב הלב או על יכולת הלב לשאוב דם ביעילות. סימנים נוספים למומי לב מולדים כוללים קושי באכילה, הזעה מוגברת, נשימה מהירה וגוון כחלחל בעור. מומים אלו מאובחנים לרוב בסריקות על-שמע במהלך ההיריון או מייד לאחר הלידה ודורשים מעקב של קרדיולוג ילדים.
זיהומים
זיהומים חיידקיים או נגיפיים הם סיבה שכיחה לדופק מהיר בילדים. חום גבוה מאיץ את קצב פעימות הלב באופן טבעי, נוסף למנגנוני ההגנה של הגוף שנכנסים לפעולה. זיהומים בדרכי הנשימה, בדרכי השתן, במערכת העיכול ועוד, עלולים להיות מלווים בדופק מהיר. מתן טיפול תומך וירידת החום בדרך כלל מביאים לנרמול הדופק.
חרדה ומצבי לחץ
מצבי לחץ נפשי וחרדה גורמים לתגובה של מערכת העצבים הסימפתטית ושחרור אדרנלין לדם. אלו מאיצים את פעימות הלב ועלולים ליצור תחושת דפיקות, סחרחורת, זיעה וקוצר נשימה. דופק מהיר על רקע רגשי הוא תגובה זמנית ולרוב חולפת כשהילד נרגע. אם התופעה מתרחשת לעיתים קרובות יש מקום להיוועץ בגורם מקצועי, כדי לסייע לילד להתמודד עם הלחץ ולשלוט בסימפטומים.
תופעת לוואי של תרופה
נוסף לגורמים שצוינו, דופק מהיר עלול להתרחש גם כתוצאה מתופעת לוואי של תרופות מסוימות, כגון משאפים לטיפול באסטמה. חשוב לציין בפני הרופא את כל התרופות שהילד נוטל כדי לשקול התאמה של הטיפול התרופתי במידת הצורך. במקרים נדירים יותר, דופק מהיר עלול להעיד גם על מחלות בלוטת התריס, אי-ספיקת לב או הפרעות בקצב הלב שמצריכות בירור נוסף.
קצב הלב (BPM) מהווה מדד חשוב להערכת הבריאות הכללית של ילדים, ויש לתת את הדעת לסטיות משמעותיות מהנורמה. במקביל, חשוב להביא בחשבון את הקשר שבו נמדד הדופק ואת מצבו הכולל של הילד בטרם קופצים למסקנות. למרבית הילדים דופק תקין בהתאם לגילם, ועם זאת מודעות לתסמינים וגילוי מוקדם של בעיות יכולים לתרום רבות לשמירה על בריאותם. כדי להבין מה זה BPM יותר לעומק אתם מוזמנים להיכנס לקישור.
מתי יש לפנות לרופא?
אף על פי שדופק מהיר אצל ילדים לעיתים מהווה תופעה תמימה וחולפת, ישנם מצבים שבהם יש לדווח לרופא בהקדם על מנת לאתר בעיות העלולות להסתתר ברקע. מומלץ להתייעץ עם רופא ילדים אם מופיע אחד או יותר מהסימנים הבאים:
- אובדן הכרה או עלפון הקשורים לדופק המהיר
- כאבים או לחץ בחזה במקביל לדופק המואץ
- קוצר נשימה או קושי בנשימה שמחמיר במאמץ
- סחרחורת, בחילה והקאות שאינם חולפים
- הזעה מוגזמת ללא קשר למאמץ או טמפרטורה חיצונית
- חיוורון, גוון אפור או כחלחל בשפתיים ובקצות האצבעות
- בצקת (נפיחות) ברגליים או קרסוליים שאינה יורדת
תסמינים אלו עלולים להעיד על בעיה משמעותית בלב, בריאות או במערכות אחרות בגוף, ועל כן דורשים בירור ללא דיחוי. במקרים דחופים מומלץ לפנות ישירות לחדר מיון ילדים.
דופק מהיר אצל ילדים מתמשך או חוזר
גם ללא תסמינים נלווים, דופק מהיר הנמשך מעבר למספר דקות או שעות ראוי לבדיקה של רופא. זאת בפרט אם הילד נמצא במנוחה, ללא חום או מצוקה נפשית שיכולים להסביר את האצת הדופק. בדומה לכך, אם התקפי דופק חוזרים על עצמם לעיתים קרובות לאורך ימים ושבועות, גם אם הם חולפים מעצמם, יש מקום להיבדק. הרופא יוכל לברר האם קיימת בעיה כרונית העומדת בבסיס התופעה, כגון מחלה מטבולית או מום לבבי.
לעתים ילדים מתלוננים על תחושת דפיקות לב, שלא בהכרח מתבטאות בדופק מהיר למישוש או למדידה. גם במקרים אלו יש להתייעץ עם רופא כדי לאתר קצב לב לא סדיר, שעלול להיות מורגש אך לא נספר כחריגה בדופק. אז יכול להיות שהרופא יפנה אתכם לייעוץ נפשי שיעזור לילד להתגבר על התחושה וללמוד כיצד להתמודד איתה. כאמור, לפעמים דופק מהיר נובע מתחושת לחץ, חרדה או כל מצוקה נפשית אחרת שאפשר לפתור בסיוע של פסיכולוג או פסיכיאטר לילדים.
מוזמנים לחפש מידע נוסף על בריאות ילדים באתר https://www.reader.co.il/ ולהרחיב את הידע שלכם בנושא האצת הדופק בילדים ובכלל.
אבחון וטיפול בדופק מהיר
אם מדובר בתופעה חוזרת או מתמשכת של דופק מהיר אצל ילדים, הרופא יתחקר אודות ההיסטוריה הרפואית, יבצע בדיקה גופנית ויפנה לבדיקות נוספות בהתאם לצורך.
בדיקות אבחון נפוצות
- בדיקת דם – לשלילת זיהום, בעיות בבלוטת התריס, אנמיה ועוד
- בדיקת שתן – לגילוי זיהום בדרכי השתן שעלול להיות מלווה בדופק מהיר
- אקג (ECG) – להערכת פעילות חשמלית של הלב ואיתור הפרעות קצב
- צילום חזה – במקרים של חשד לדלקת ריאות או מחלת לב כרונית
- אקוקרדיוגרפיה – להדמיית מבנה ותפקוד הלב, לאבחון מומים מולדים
- מבחן מאמץ – לבדיקת תגובת הדופק למאמץ גופני, בעיקר במתבגרים
טיפול תרופתי
הצורך בטיפול תרופתי נקבע לפי הגורם שאובחן כמחולל דופק מהיר. כך למשל:
- במקרה של זיהום חיידקי יומלץ על אנטיביוטיקה מתאימה
- בחום גבוה יומלץ על אקמול או נוגדי דלקת לא סטרואידיים להורדת החום
- בהפרעות קצב הנובעות מבעיה חשמלית בלב יינתנו תרופות אנטי-אריתמיות
- ביתר לחץ דם ראשוני יומלצו תרופות להורדת לחץ הדם
- במחלות בבלוטת התריס יותאם טיפול הורמונאלי לפי רמות ההורמון בדם
עם זאת, במרבית המקרים דופק מהיר אינו מצריך טיפול תרופתי ייעודי אלא מעקב והמלצות להרגלי חיים בריאים.
לסיכום
דופק מהיר אצל ילדים הוא תופעה נפוצה ולרוב אינו מהווה סיבה לדאגה. יחד עם זאת, חשוב לגלות ערנות לתסמינים מחשידים ולדווח לרופא על הפרעות קצב חוזרות או ממושכות. אבחון מוקדם ומעקב צמוד יאפשרו לתת מענה הולם לצרכים הרפואיים של הילד ולהבטיח את בריאות ליבו.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.