חלוקת פנסיה בגירושין: המדריך המלא להסדר הוגן ומאוזן

גירושין הם אירוע מורכב ומאתגר מבחינה רגשית, אך גם כרוכים בהיבטים כלכליים חשובים כמו חלוקת רכוש וזכויות פנסיוניות. חלוקת הפנסיה בין בני זוג בתהליך גירושין עשויה להיות אחת הסוגיות המשמעותיות ביותר מבחינה פיננסית. במאמר זה נסקור את עיקרי הדברים שחשוב להכיר בנושא חלוקת פנסיה בעת גירושין, כולל ההסדרים הקבועים בחוק, אפשרויות שונות למימוש הזכויות והשיקולים שיש לקחת בחשבון.

מה קובע חוק חלוקת פנסיה בגירושין?

חלוקת זכויות הפנסיה בין בני זוג בתהליך גירושין מוסדרת בחוק יחסי ממון בין בני זוג ועל פיו ברירת המחדל היא שחלוקת הזכויות הפנסיוניות תתבצע באופן שוויוני בין בני הזוג, ביחס לתקופת הנישואין המשותפת. החוק קובע כי יש לערוך חישוב אקטוארי של שווי הזכויות הפנסיוניות שנצברו אצל כל אחד מבני הזוג בתקופת הנישואין. לאחר מכן יש לאזן את הזכויות בין בני הזוג, כך שלכל אחד מהם יהיו זכויות פנסיוניות בשווי זהה. האיזון יכול להתבצע באמצעות העברת כספים מחשבון הפנסיה של בן זוג אחד לחשבון של השני, או על ידי פיצול קצבת הפנסיה העתידית בין בני הזוג.

הזוג יכול להחליט במשותף על מועד חלוקת כספי הפנסיה. ישנן שתי אפשרויות עיקריות: האחת היא לבצע את החלוקה מייד עם השלמת הליך הגירושין, כלומר להעביר את הכספים בין חשבונות הפנסיה של בני הזוג או לפצל את הזכויות הפנסיוניות באופן מידי. האפשרות השנייה היא לדחות את ביצוע החלוקה לגיל הפרישה, כך שכל אחד מבני הזוג יקבל את חלקו בקצבה החודשית בהגיעו לגיל פרישה.

בני זוג רבים בוחרים לפנות להליך של גישור טרום גירושין, שבו הם מגיעים להסכמות בעניינים הכרוכים בפרידה בסיוע מגשר מקצועי. גם נושא חלוקת הפנסיה יכול וצריך להיות חלק מההסכמות בהליך הגישור. בדרך זו בני הזוג יכולים לקבוע את אופן החלוקה באופן המתאים לצרכים וליכולות של כל אחד מהם. חשוב שההסדר יהיה הוגן ומקובל על שני הצדדים, למניעת מחלוקות עתידיות.

אנחנו ממליצים לזוגות העומדים בפני פרידה לבחון את האפשרות של הגעה להסכמות באמצעות גישור או עורך דין, בנושא חלוקת הפנסיה כמו בסוגיות משמעותיות אחרות. מניסיוננו, הגעה להבנות משותפות בשיתוף פעולה, מאפשרת לצלוח את הליך הגירושין בצורה מיטבית יותר עבור כל המעורבים. היכנסו לפורטל גירושין ועו"ד בכתובת https://www.ahava.org.il/ וצרו איתנו קשר בהקדם לקבל סיוע משפטי אישי.

גירושין ועו"ד: "לחלוקת פנסיה בגירושין יש יתרונות אך גם חסרונות"

היתרון המשמעותי ביותר של חלוקת פנסיה בגירושין על פי חוק הוא השמירה על הזכויות הפנסיוניות של שני בני הזוג. החלוקה מבטיחה כי גם בן הזוג שצבר פחות זכויות פנסיוניות במהלך הנישואין (למשל עקב שהייה בבית לצורך גידול הילדים), יזכה לקצבת פנסיה הולמת לכשיגיע לגיל פרישה. בכך החוק מאזן במידת מה את אי השוויון שעלול להיווצר בחסכון הפנסיוני של בני הזוג לאורך השנים. יתרון נוסף הוא שהחלוקה הפנסיונית מסייעת ליצירת הפרדה כלכלית ברורה בין בני הזוג לאחר הגירושין. כאשר כל אחד מהם מקבל את חלקו בזכויות הפנסיוניות, הדבר מאפשר לו לנהל את ענייניו הפיננסיים באופן עצמאי, ללא תלות בצד השני.

לעומת זאת, אחד החסרונות של חלוקת פנסיה לפי המתווה שבחוק, הוא המורכבות הכרוכה בתהליך. ביצוע החישובים האקטואריים לשם קביעת שווי הזכויות של כל אחד מבני הזוג, יכול להיות מסובך ולעיתים אף שנוי במחלוקת. לעיתים נדרש סיוע של מומחים (עורכי דין, רואי חשבון או יועצים פנסיוניים) כדי לבצע את החלוקה כראוי, מה שמייקר את ההליך.

סיכון נוסף הוא שבמקרה של חלוקת הפנסיה מייד עם הגירושין, יכולה להיווצר פגיעה בערך הכספי הכולל של החיסכון הפנסיוני. זאת משום שבמועד הפירוד טרם הבשילו במלואן זכויות מסוימות, וייתכן שבפיצול המיידי של הכספים אובדות הטבות פנסיוניות שהיו מגיעות לבני הזוג במודל של "פנסיה מוסדית" ופרישה מאוחרת.

 

חלוקת פנסיה בגירושין

 

היבטים נוספים של חלוקת חסכונות פנסיוניים בגירושין

מלבד חלוקת קרן הפנסיה עצמה, לרוב יש לבני זוג חסכונות נוספים לטווח ארוך המיועדים לגיל פרישה, כגון קרנות השתלמות וקופות גמל. גם לגבי אלה נדרש הסדר חלוקה במסגרת הסכם הגירושין.

  • קרנות השתלמות וקופות גמל: גם חסכונות בקרנות השתלמות וקופות גמל אמורים להתחלק באופן שווה בין בני זוג עם פקיעת הנישואין. יש לבצע חישוב של הסכומים שנצברו בחסכונות אלה במהלך התקופה שבה היו בני הזוג נשואים, ולאזן ביניהם את החלוקה. החלוקה יכולה להתבצע בדומה לאופן חלוקת הפנסיה – העברה של חצי מהסכום לחשבון/קופה של בן הזוג השני, או השארת הכספים בקופה המקורית עד לגיל הפרישה ואז חלוקתם לשני חלקים שווים.
  • היוון פנסיה בגירושין: בני זוג רבים מעדיפים לקבל את חלקם בפנסיה כסכום הוני חד פעמי מייד לאחר הגירושין. זאת במקום להמתין לקבלת קצבה חודשית בגיל הפרישה. התהליך של המרת הפנסיה לסכום חד פעמי נקרא "היוון פנסיה". ניתן להוון עד 25% מקצבת הפנסיה המגיעה לכל אחד מבני הזוג. יש לבצע חישוב אקטוארי של שווי הפנסיה העתידית, ועל בסיס זה לקבוע את גובה הסכום המהוון.

נקודות למחשבה

חשוב להבין כי בהיוון פנסיה ובהעברת הסכום בין בני הזוג יש גם חסרונות אפשריים. ראשית, המרת זרם התשלומים העתידי לסכום חד פעמי כרוכה בוויתור על חלק מהכספים, ויש קושי לחזות מהו ה"מחיר" האמיתי של ההיוון לטווח הרחוק. כמו כן, קבלת כספים גדולה בבת אחת יכולה לגרום ל"סחרור" ולבזבוז הכסף על ידי בן הזוג המקבל, כך שהכספים לא ישמשו בפועל לטובת הפרישה.

סיכום

חלוקת הפנסיה בגירושין היא סוגיה כלכלית מהותית, המשפיעה על הביטחון הפיננסי של שני בני הזוג בטווח הארוך. על אף המורכבות שבחלוקה, הסדרה הוגנת ומושכלת של הזכויות הפנסיוניות מאפשרת יציבות כלכלית לאחר הפרידה ומבטיחה כי שני הצדדים ייהנו מחסכון פנסיוני ראוי בעתיד. למידע נוסף היכנסו לפורטל גירושין ועו"ד.

נגישות