כיום יותר ויותר צעירים לקראת הגיוס שואפים לנצל את התקופה הזו ולהשתמש בצה״ל כקרש קפיצה לחיים האזרחיים, ואם יודעים לאילו תפקידים לכוון זה משהו שהוא בהחלט אפשרי. ישנם לא מעט תפקידים במערכת הצה״לית המכוונים אותנו לקריירה באזרחות, אבל ספק רב אם יש מקצועות נחשקים יותר ממקצועות המחשב, וניכר שחברות הייטק רבות פשוט חוטפות את החיילים לאחר השחרור. אם זה משהו שמסקרן גם אתכם, שווה בהחלט להכיר את התפקידים השונים ולנסות לכוון לאלו שהכי מתאימים לכם והכי מעניינים אתכם. רגע לפני צריך להכיר את תהליך המיון למקצועות מהסוג הזה, אז בואו נתחיל מהנקודה החשובה הזו.
תהליכי המיון למקצועות המחשוב בצה״ל
בראש ובראשונה חשוב להבין כי בניגוד לתפקידים אחרים בצה״ל, אליהם ניתן להתקבל גם ללא מיונים, מקצועות המחשב הם נחשקים למדי, כאלו המצריכים עמידה בתנאים מאד מסוימים. תהליכי המיון למקצועות המחשב מתחילים ביום מיונים ראשוני במחנה גדעונים ובצריפים וכולל כמה מבדקים שונים:
- מבחן שפת תכנות מומצאת: שפת תכנות חדשה לחלוטין המוצגת במבחן וקטעי קוד קצרים ושאלות לגביהם. לא מצריך ידע מוקדם, אבל בהחלט עוזר אם יש הבנה מוקדמת בתכנות.
- מבחן מיקום בשפה הבינארית: מקבלים שורת קוד בינארית ויש להשלים את הספרות החסרות.
- מבחני אנגלית: מבחני אנגלית הדומים לסוג המבחנים של בחינת פסיכומטרי. הפרק מורכב מ-30 שאלות אמריקאיות.
- שאלון 300 – שאלון לבדיקה וניתוח אישיותי של המועמדים.
מכאן והלאה ממשיכים אל עבר המיונים הספציפיים. ברוב היחידות יש מיוני המשך ורובם כוללים שלבים של ראיון אישי ומבחני תכנות. חשוב מאד לברר מהו תהליך המיון הספציפי לכל תפקיד שתהיו מעוניינים להגיע אליו.
תפקידי המחשב הנחשקים ביותר בצה״ל
ככל שהעולם הולך ונעשה יותר טכנולוגי, כך גם היצע התפקידים בצה״ל הולך וגדל. הנה כמה דוגמאות ספורות על קצה המזלג לתפקידי מחשב נחשקים כיום:
- מגן סייבר: ניהול ותפעול של מערכות הגנה מבצעיות ואיתור של איומי סייבר. תפקיד הכולל קורס קדם צבאי ודורש שנתיים של שירות קבע.
- תוכניתנים: תכנית הדגל של חיל התקשוב, הכשרה של חיילים לפיתוח ותחזוקת מערכות מחשוב ומידע מתקדמות. השירות כולל הקנייה של שפות תכנות חדשות. תוכניתנים משתלבים בתפקידי קצונה והדרכה, ממשיכים לתעודת הנדסאי או יוצאים לתואר ראשון.
- מנהלי DC: תפעול, ניהול ותחזוקה של חוות השרתים בצה״ל והמערכות אליהן הן מתחברות. התפקיד מחייב ידע משמעותי במערכות הפעלה, חומרה, תקשורת נתונים ואחסון.
- פיתוח UI: פיתוח ממשק משתמש המסייע לתפעול תוכנה או מערכת באופן פשוט, נוח וברור. גם התפקיד הזה כולל למידה ורכישה של שפות תכנות חדשות רבות.
- פיתוח והטמעת טכנולוגיות סייבר: פיתוח כלים ואמצעים להגנה דיגיטלית ורשתית יעילה והטעמה שלהם בפועל.
הכנה למיונים תשפר משמעותית את סיכויי ההצלחה
חשוב מאד לזכור כי מדובר בכמה מהתפקידים הנחשבים ביותר וסיכויי הקבלה הם לא גבוהים מדי, שכן יש הרבה מאד מתמודדים על כל משבצת פנויה. לכן, מי ששואף להגיע לתפקידים האלו חייב לעשות כל מה שאפשר כדי להשיג יתרון מוקדם על פני השאר ואחד הצעדים החכמים ביותר הוא קורס הכנה מקיף. ערכת ההכנה של ניב רווח כוללת תרגולים לכל המבחנים השונים ובנוסף מעניקה הרבה מאד ידע חשוב ומפורט על תהליכי המיון השונים.
עוד דבר שחשוב לזכור הוא כי שירות בתפקידים כאלו הוא בבחינת קרש קפיצה לקריירה מצליחה ורווחית ביותר באזרחות. טבלאות השכר בהייטק מראות כי מדובר בענף רווחי ביותר, כך שהמאמץ עשוי להשתלם לכם.
לסיכום,
אל תתפשרו על העתיד שלכם בצבא ומעבר לו והכינו את עצמכם כמו שצריך לקראת המיונים. בהצלחה!