לוגו

חיידקים טובים: מהי פרוביוטיקה ובאילו מצבים כדאי לקחת אותה?

חיידקים פרוביוטיים הם מיקרואורגניזמים חיים המספקים יתרונות בריאותיים רבים. הם נמצאים בדרך כלל במזונות מותססים כמו יוגורט, קפיר, קימצ'י, כרוב כבוש ומיסו. חיידקים פרוביוטיים צברו פופולריות בשנים האחרונות, כאשר אנשים רבים נוטלים אותם בצורת תוספים כדי לשפר את בריאות המעיים שלהם. אבל מתי הזמן הטוב ביותר לקחת פרוביוטיקה? ואיך בוחרים תוספים מומלצים?

 

למה לקחת פרוביוטיקה?

 

המעיים האנושיים הם ביתם של טריליוני מיקרואורגניזמים, כולל חיידקים מועילים ומזיקים כאחד. שמירה על איזון בריא של מיקרואורגניזמים אלה חיונית לבריאות הכללית, שכן הם ממלאים תפקיד בעיכול, במערכת החיסון ואפילו בוויסות מצב הרוח. חיידקים פרוביוטיים ידועים כתומכים במיקרוביום מעיים בריא על ידי קידום צמיחה של חיידקים מועילים ומניעת הצמיחה של חיידקים מזיקים.

 

מתי כדאי לקחת פרוביוטיקה?

 

לשאלה מתי כדאי ליטול פרוביוטיקה אין תשובה אחת שמתאימה לכולם, שכן היא תלויה בצרכים האישיים וביעדים הבריאותיים שלכם. עם זאת, יש כמה הנחיות כלליות שכדאי לזכור.

 

פרוביוטיקה אינה פתרון מהיר. היא פועלת להשבת האיזון ההדרגתי של מיקרואורגניזמים במעיים לאורך זמן, ולכן עדיף לקחת אותה באופן עקבי לפחות כמה שבועות או חודשים כדי לראות תוצאות. אנטיביוטיקה עלולה לשבש את מאזן החיידקים במעיים, מה שמוביל לשלשולים ולתופעות לוואי לא נעימות אחרות. נטילת פרוביוטיקה במהלך ואחרי נטילת אנטיביוטיקה יכולה לעזור לחדש את החיידקים המועילים שאבדו.

פרוביוטיקה עשויה להועיל גם אם אתם סובלים מבעיות עיכול כמו נפיחות, גזים או עצירות. נמצא כי פרוביוטיקה יכולה לשפר תסמינים של תסמונת המעי הרגיז והפרעות עיכול נוספות.

אם אתם מעוניינים לתמוך במערכת החיסון שלכם, או להפחית את הסיכון לזיהומים, ייתכן ששווה לשקול שימוש בפרוביוטיקה. מחקרים הראו כי זנים מסוימים של פרוביוטיקה יכולים לשפר את תגובת מערכת החיסון לזיהומים נגיפיים ולהפחית את הסיכון לזיהומים בדרכי השתן.

איך לבחור תוסף מומלץ?

אם החלטתם ליטול תוספים פרוביוטיים, חשוב לבחור תוספים מומלצים, בטוחים ויעילים. הינה כמה גורמים שיש לקחת בחשבון בעת בחירת תוסף פרוביוטי:

גיוון זנים

לזנים שונים של פרוביוטיקה יש השפעות שונות על הגוף, ולכן חשוב לבחור תוסף המכיל מגוון זנים. חפשו תוסף שכולל לפחות כמה סוגים שונים של חיידקים מועילים, כמו לקטובצילוס אצידופילוס, ביפידובקטריום לקטיס וסטרפטוקוקוס תרמופילוס.

 

יחידות יוצרות מושבה (CFUs)

העוצמה של תוסף פרוביוטי נמדדת ביחידות CFU, או יחידות יוצרות מושבה. יחידות יוצרות מושבה מייצגות את מספר החיידקים בני הקיימא בתוסף. חפשו תוסף המכיל לפחות 10 מיליארד יחידות יוצרות מושבה (CFU) בכל מנה, שכן זו הכמות שהוכחה כיעילה במחקרים קליניים.

 

אריזה ואחסון

 

חיידקים פרוביוטיים רגישים לחום, לחות ואור, ולכן חשוב לבחור תוסף שנארז ומאוחסן בצורה נכונה. חפשו תוסף שנארז בכלי חשוך ואטום ומאוחסן במקום קריר ויבש. הימנעו מתוספים שמאוחסנים על מדף בחנות חמה ומוארת, שכן תנאים אלה עלולים לחסל את החיידקים המועילים.

 

בקרת איכות

 

בחר תוסף מיצרן בעל מוניטין שיש לו אמצעי בקרת איכות טובים במקום. חפשו תוסף שנבדק על-ידי מעבדת צד שלישי כדי לוודא שהוא מכיל את כמות וסוג החיידקים הרשומים על התווית. אתם יכולים גם לבדוק אישורים כגון סימן NSF הבינלאומי, אשר מציין כי תוספת אומתה באופן עצמאי בעבור איכות ובטיחות.

 

מחיר

 

המחיר יכול להיות פקטור בבחירת תוסף פרוביוטי, אבל חשוב לא להקריב את האיכות תמורת מחיר נמוך יותר. חפשו תוסף שמתאים לתקציב שלכם, אך גם עונה על הקריטריונים שלעיל לגיוון זן, יחידות יוצרות מושבה, אריזה ובקרת איכות.

 

שיקולים אחרים

 

בנוסף לבחירת תוסף פרוביוטי איכותי, יש עוד כמה דברים שכדאי לזכור בעת נטילת פרוביוטיקה.

חשוב ליטול את המינון המומלץ על התווית. נטילת כמות גדולה מדי של חיידקים פרוביוטיים עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו נפיחות, גזים ושלשולים. התחילו עם מינון נמוך יותר והגדילו אותו בהדרגה לאורך זמן במידת הצורך.

כדאי ליטול את הפרוביוטיקה עם מזון. יש אנשים שמעדיפים ליטול פרוביוטיקה בבוקר על בטן ריקה, אבל זה יכול להוביל לכאבי בטן אצל אנשים מסוימים.

היו סבלניים בעת נטילת פרוביוטיקה. כאמור, היא פועלת על ידי שחזור הדרגתי של מאזן המיקרואורגניזמים במעיים לאורך זמן. ייתכן שיחלפו מספר שבועות או חודשים עד שתהיינה תוצאות, ולכן חשוב להיות עקביים עם נטילתה.

לסיכום

פרוביוטיקה יכולה להיות תוספת חשובה לשגרת החיים הבריאה שלכם, ולספק יתרונות רבים לבריאות המעיים, למערכת החיסון ולרווחה הכללית. כשאתם מחליטים אם ליטול פרוביוטיקה ומתי ליטול אותה, הביאו בחשבון את הצרכים האישיים שלכם ואת היעדים הבריאותיים שלכם. אם בכל זאת החלטתם ליטול תוסף פרוביוטי, בחרו תוסף שעומד בקריטריונים לגיוון זן, יחידות יוצרות מושבה, אריזה ובקרת איכות. כמו כן, זכרו להיות סבלניים ועקביים עם נטילתו לקבלת התוצאות הטובות ביותר.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות