פארק אריאל שרון, הידוע גם כפארק חירייה, הוא דוגמה מרשימה לשיקום סביבתי ולהפיכת מפגע למשאב. ממזבלה מזהמת ומוזנחת הפך האתר לריאה ירוקה מטרופולינית המשלבת טבע, פנאי וחינוך סביבתי. הפארק מציע למבקרים חוויה ייחודית המשלבת מסלולי טיול קסומים בנופים ירוקים, לצד מרכז מיחזור מתקדם המדגים את חשיבות הקיימות והכלכלה המעגלית. זהו מקום בו העבר, ההווה והעתיד של הטיפול בפסולת נפגשים, מזמינים את המבקרים לא רק ליהנות מהטבע המשוקם, אלא גם ללמוד על האתגרים הסביבתיים והפתרונות החדשניים להתמודדות עימם.
פארק המיחזור חירייה
רקע על פארק המיחזור
פארק המיחזור חירייה הוא מתחם מיחזור ייחודי שהוקם כחלק מפרויקט השיקום האקולוגי של אתר הפסולת חירייה. בעבר שימש האזור כאתר הטמנת פסולת מרכזי במשך עשרות שנים והיווה מפגע סביבתי חמור. לפני כעשור החל תהליך שיקום מקיף של האתר הכולל איטום מבוקר של הפסולת, בניית תחנת מיון והקמת מתקנים לייצור אנרגיה מפסולת.
התפתחות בפארק חירייה
לאחרונה חלה התפתחות משמעותית בפארק המיחזור חירייה. קבוצת BlueGen שבבעלות קרן ג'נריישן והאחים יעקובי, זכו במכרז בהיקף הכנסות מצטבר של 1.5 מיליארד ש"ח לעשר שנים לבניית והפעלת מתקן מיון פסולת חדש בפארק. המתקן החדש, שייקרא "מפרידן", יטפל ב-1,300 טון פסולת ביום, שהם כ-42.9% מהפסולת היומית בגוש דן. מתוך כמות זו, 40% מהפסולת, כ-600 טון ביום, צפויים לעבור לאחר מיון למחזור. פרויקט זה הוא צעד חשוב בקידום הטיפול בפסולת בישראל ובהפיכת פארק חירייה למודל בינלאומי של שיקום סביבתי וניהול פסולת מתקדם.
על החשיבות של מיון הפסולת
מיון פסולת באתרים כמו חירייה הוא בעל חשיבות עליונה בניהול פסולת עירונית ובשמירה על איכות הסביבה. תהליך המיון מאפשר להפריד בין סוגי פסולת שונים, כמו אורגני, פלסטיק, נייר ומתכות, ובכך מגדיל משמעותית את היכולת למחזר ולהשיב חומרים לשימוש חוזר. מיון יעיל מפחית את כמות הפסולת המועברת להטמנה, מה שמצמצם את הצורך בשטחי הטמנה נוספים ומקטין את פליטת גזי החממה הנוצרים בתהליך פירוק הפסולת. בנוסף, מיון נכון מאפשר טיפול מתאים בחומרים מסוכנים, מונע זיהום קרקע ומי תהום, ומשפר את איכות החיים בסביבת האתר. מבחינה כלכלית, מיון פסולת יכול ליצור הזדמנויות תעסוקה בתעשיית המחזור ולחסוך משאבים יקרים. פעילות מיון ומחזור באתרים כמו חירייה מגבירה את המודעות הציבורית לחשיבות הטיפול בפסולת ומעודדת אזרחים לאמץ התנהגות סביבתית אחראית יותר בחיי היומיום שלהם. ניתן לראות כי חברות כמו קרן ג'נריישן, בניצוחו של ארז בלשה, משקיעות משאבים רבים בבנייה של טכנולוגיות המיועדות למיון הפסולת.
מוקדי עניין בפארק
ביקור בפארק המיחזור כולל סיור מודרך באתר שמתחיל במרכז המבקרים. במרכז מוצגת תערוכה אינטראקטיבית המדגימה את התועלות הסביבתיות והכלכליות של תהליכי מיחזור. בהמשך הסיור ניתן לצפות ממרפסת תצפית בתחנת המיון הממוחשבת הגדולה בישראל המסוגלת למיין מאות טונות של פסולת ביום.
בהמשך עוברים דרך מתקן קומפוסט ייחודי המפיק דשן איכותי מפסולת אורגנית ומתצפתים על טורבינות רוח המייצרות חשמל נקי. אחד המתקנים המתקדמים בפארק הוא מתקן האנרובי המפיק ביוגז מפסולת ומשמש להנעת רכבים ירוקים. כחלק מהסיור מתקיים גם ביקור בחממות מחקר בהן מפותחות טכנולוגיות מיחזור חדשניות.
בפארק המיחזור מתקיימים גם סדנאות יצירה בחומרים ממוחזרים לכל המשפחה, סיורי לילה, קורסים והשתלמויות בנושאי מיחזור וקיימות. מדי פעם מתקיימים בפארק גם אירועי תרבות ופסטיבלים ירוקים.
מסלול טיול סובב חירייה
תיאור מסלול הטיול
מסלול הטיול סובב חירייה הוא מסלול מעגלי קסום המתאים לכל המשפחה. המסלול עובר בנופים ירוקים, גבעות מיוערות, בריכות חורף ושלל בעלי חיים. ניתן לבחור במסלול באורכים שונים, החל מ-2 ק"מ ועד ל-8 ק"מ, כאשר לאורך מסלול הטיול פזורות פינות ישיבה וצל להתרעננות. המסלול הוא ברמת קושי קלה עד בינונית ומתאים לכל גיל.
לכל אורכו של המסלול מלווה אותנו הנוף המרשים של הרי יהודה שמשקיף על פארק המיחזור חירייה. חירייה היא אחד האתרים המפורסמים ביותר להטמנת פסולת בישראל, ששימש כאתר הטמנה פעיל מאז שנות ה-50 ועד לשנות ה-90. כיום האתר עבר שיקום אקולוגי מקיף והפך לפארק מטרופוליני מרשים בשם פארק אריאל שרון.
פריחה ומוקדי עניין עונתיים
לאורך מסלול הטיול בולטים לעין מוקדי עניין עונתיים רבים. בחורף ניתן להתרשם מבריכות חורף ססגוניות עם סוגי צמחיית מים מגוונים כמו נרקיסים ואירוסים. באביב פורחים שלל פרחי בר צבעוניים הצובעים את השטח בשלל צבעים. ובסתיו אפשר ליהנות משלכת עצי האלון המרשימים.
בין הבריכות והשטחים הפתוחים ישנם כרי דשא נרחבים המזמינים לפיקניק משפחתי מהנה בחיק הטבע. לאורך המסלול פזורים גם עצי פרי כמו רימונים וענבים בהם ניתן לקטוף בעונה המתאימה. בנוסף, ניתן לצפות במגוון ציפורים, יונקים קטנים וזוחלים המתקיימים בבתי הגידול המגוונים לאורך השביל.
שירותים למטיילים
לאורך המסלול פזורים שירותים רבים לרווחת המטיילים. בכניסה לפארק נמצאת חניה גדולה ללא תשלום. בחניה נמצא גם רכז קליטה ומפות של מסלולי הטיול. לאורך השביל ישנם שירותים, ברזיות מי שתייה ופינות ישיבה מוצלות. כמו כן, לאורך השביל ישנם שלטי הכוונה ועמודי סימון המקלים על ההתמצאות בפארק הגדול.
מרכז המבקרים של הפארק מציע הדרכות בתיאום מראש וכן פעילויות לכל המשפחה בסופי שבוע וחגים. בסמוך למרכז המבקרים נמצא גם קיוסק לממכר שתייה וחטיפים. בכל שבת מתקיים בפארק יריד איכרים הפתוח לקהל הרחב.
מידע שימושי למבקרים
איך להגיע?
הגישה אל פארק המיחזור חירייה נוחה הן ברכב פרטי והן בתחבורה ציבורית. ברכב פרטי מגיעים מכביש 4 או 461 אל דרך חירייה. בכניסה לפארק ישנה חניה רחבת ידיים. בתחבורה ציבורית ניתן להגיע עם קווי אוטובוס 71, 271, 471 מתחנת רכבת ההגנה או עם רכבת ישירה מתחנת ההגנה לתחנת חירייה.
פארק המיחזור פתוח בימים א'-ה' בשעות 09:00-16:00 ובימי שישי וערבי חג בשעות 09:00-13:00. הכניסה והחנייה בפארק חופשיים לקהל הרחב. ניתן לתאם סיורים מודרכים בתשלום בקבוצות עם הנהלת הפארק. מחירון עדכני מופיע באתר הפארק.
לסיכום
פארק אריאל שרון ופארק המיחזור חירייה מייצגים יותר מסתם אתר טבע או מרכז מיחזור – הם סמל לתקווה ולשינוי סביבתי חיובי. מסיפור של זיהום והזנחה, צמח פרויקט המשלב שיקום אקולוגי, חינוך סביבתי וטכנולוגיה ירוקה מתקדמת. עם הקמת המתקן החדש "מפרידן", הפארק צפוי להפוך למוביל עולמי בתחום הטיפול בפסולת ומיחזור. הביקור בפארק מציע לא רק הזדמנות להתחבר לטבע וליהנות ממסלולי טיול מרהיבים, אלא גם להתעמק בסוגיות סביבתיות חשובות ולראות כיצד פתרונות חדשניים יכולים לשנות את פני העתיד.