חומרים מסוכנים: מהות, סיכונים וניהול בטיחותי

חומרים מסוכנים הם חלק בלתי נפרד מחיינו, הן בתעשייה והן בשימושים יומיומיים. אך חומרים אלה כוללים חומרים דליקים, רעילים, מאכלים ורדיואקטיביים, אשר עלולים להוות סכנה לבריאות האדם, לסביבה ולרכוש. בשל כך, קיימת חשיבות רבה להבנת תכונותיהם, אופן השימוש הבטוח בהם, התקנות המסדירות את הטיפול בהם והדרכים לצמצום הסיכונים הכרוכים בהם.

הגדרה ותכונות של חומרים מסוכנים

מה הופך חומר להיות מסוכן?

חומר מסוכן הוא כל חומר שעלול לגרום נזק לבריאות האדם, לסביבה או לרכוש. חומרים אלו יכולים להיות בצורה מוצקה, נוזלית או גזית, ומאופיינים בתכונות כימיות או פיזיקליות מסוימות שהופכות אותם למסוכנים. דוגמאות לחומרים מסוכנים כוללות חומרים דליקים, חומרים מחמצנים, חומרים מגיבים, חומרים רעילים וחומרים מאכלים.

חומרים מסוכנים יכולים להיווצר באופן טבעי או כתוצאה מפעילות אנושית. לדוגמה, חומרים רעילים כמו כספית או עופרת נמצאים בטבע, אך גם משמשים בתעשייה. חומרים דליקים כמו בנזין או גז טבעי משמשים כמקורות אנרגיה נפוצים. תהליכי ייצור שונים עלולים ליצור תוצרי לוואי מסוכנים כמו פסולת רעילה או פליטות מזהמות לאוויר.

קבוצות סיווג של חומרים מסוכנים

ישנן מספר שיטות נפוצות לסיווג חומרים מסוכנים. אחת השיטות המקובלות ביותר היא שיטת האו"ם, המחלקת את החומרים לתשע קבוצות על פי סכנותיהם העיקריות:

  1. חומרים נפיצים
  2. גזים
  3. נוזלים דליקים
  4. מוצקים דליקים
  5. חומרים מחמצנים ופראוקסידים אורגניים
  6. חומרים רעילים ומדבקים
  7. חומרים רדיואקטיביים
  8. חומרים מאכלים
  9. חומרים מסוכנים שונים

כל קבוצה מתחלקת לתתי-קבוצות ספציפיות יותר. סיווג זה מסייע בזיהוי הסיכונים הייחודיים של כל קבוצת חומרים ובנקיטת אמצעי הזהירות המתאימים.

תכונות פיזיקליות וכימיות של חומרים מסוכנים

חומרים מסוכנים מאופיינים בתכונות ייחודיות המגדירות את רמת הסיכון שלהם:

  • דליקות – יכולת החומר להידלק או להגביר בעירה, כולל נקודת הבזקה ונקודת הצתה.
  • ריאקטיביות – יכולת החומר להגיב עם חומרים אחרים, כולל תגובות פוליטרופיות ופירוק.
  • רעילות – ההשפעות המזיקות של החומר על בריאות האדם והסביבה.
  • קורוזיביות – יכולת החומר לגרום נזק למשטחים ולחומרים אחרים במגע.
  • חומציות / בסיסיות – ערך ה-pH הקיצוני של החומר (חומצי מאוד או בסיסי מאוד).

הבנת תכונות אלו חיונית להערכת הסיכונים, נקיטת אמצעי בטיחות אחסון והובלה נאותים של חומרים מסוכנים. חומרים מסוכנים רבים דורשים טיפול מיוחד כמו אריזה מתאימה, תנאי סביבה מבוקרים ונהלי חירום ספציפיים למקרה של שפך או דליפה.

לצד הסכנות שהם מציבים, לחומרים מסוכנים יש גם חשיבות עצומה בחיי היומיום. הם משמשים בתעשיות רבות כמו כימיקלים, תרופות, דשנים, דלקים ועוד. עם זאת, שימוש לא זהיר בהם עלול לסכן את העובדים, הציבור והסביבה. משום כך, מודעות וידע אודות חומרים מסוכנים הם בעלי חשיבות עליונה לשמירה על הבטיחות והבריאות. כדי למזער סיכונים, חיוני לערוך סקר סיכונים מקיף בכל עסק או אתר שמשתמש בחומרים מסוכנים. סקר כזה יכלול זיהוי של כל החומרים המסוכנים, הערכת הסיכונים שלהם, והנחיות לטיפול ואחסון נאותים.

בנוסף, חשוב להכשיר את העובדים לגבי השימוש הבטוח בחומרים, לספק להם ציוד מגן אישי הולם, ולהטמיע נהלי חירום ברורים. הובלת חומרים מסוכנים מהווה חוליה קריטית בשרשרת הבטיחות. הובלה לא נכונה של חומרים מסוכנים עלולה לגרום לאסונות חמורים כמו דליפות, שריפות או פיצוצים. לכן, מוביל חומ"ס חייב לעמוד בתקנות מחמירות, להיות בעל אישורים מתאימים ולהקפיד על אמצעי הבטיחות הנדרשים.

 

חומרים מסוכנים

 

חקיקה ותקנות בנוגע לחומרים מסוכנים

תקנות בנוגע להובלה ואחסון של חומרים מסוכנים

בשל הסיכונים הרבים הכרוכים בחומרים מסוכנים, קיימת מערכת רחבה של חוקים ותקנות המסדירים את השימוש, ההובלה והאחסון שלהם. בישראל, התקנות העיקריות הן תקנות שירותי הובלה, הקובעות הנחיות מפורטות לגבי אופן ההובלה הבטוח של חומ"ס. התקנות מגדירות את סוגי הרכבים המותרים להובלת חומ"ס, את אמצעי הבטיחות הנדרשים כמו שילוט וערכות חירום ואת הכשרת הנהגים. בנוסף, הן קובעות מגבלות על כמויות החומר המותר להוביל, על נתיבי הנסיעה המותרים ועל אופן העמסת והפריקת החומרים.

בנוגע לאחסון, התקנות מפרטות את תנאי המבנה והסביבה הנדרשים כדי למנוע תגובות מסוכנות או דליפות. למשל, חומרים דליקים חייבים להיות מופרדים ממקורות חום והצתה, וחומרים מגיבים חייבים להיות מופרדים זה מזה. נדרשים גם אמצעי בטיחות כמו מערכות כיבוי וגילוי אש, וציוד מגן אישי לעובדים.

דרישות היתר רעלים ואישורים נדרשים

עסקים המחזיקים או משתמשים בחומרים מסוכנים מעל כמויות מסוימות, חייבים להשיג היתר רעלים מהמשרד להגנת הסביבה. ההיתר מותנה בעמידה בקריטריונים נוקשים של בטיחות ואחסון, כמו מאצרות, מערכות אוורור וטיפול בשפכים. בנוסף, העסק נדרש להעסיק ממונה חומרים מסוכנים בעל הסמכה מתאימה.

גם הובלת חומ"ס דורשת אישורים והיתרים ספציפיים. חברות שמתמחות בהובלת חומ"ס חייבות לעבור מבדקים קפדניים לגבי ציות לתקנות, הכשרת הנהגים, תקינות הרכבים ומוכנות לחירום. משאיות להובלת חומ"ס חייבות להיות ייעודיות ולעמוד בתקנים מחמירים של בטיחות.

סיכום

חומרים מסוכנים ממלאים תפקיד מרכזי בתעשיות רבות, אך יש לטפל בהם בזהירות מרבית כדי למנוע פגיעות ונזקים חמורים. באמצעות הכרה מעמיקה של הסיכונים, יישום נהלי בטיחות מחמירים, עמידה בתקנות מחייבות והכשרת עובדים, ניתן לצמצם את הסכנות ולשמור על בריאות הציבור והסביבה. הטמעת שיטות עבודה בטוחות ועמידה ברגולציה הם המפתח לשימוש אחראי בחומרים מסוכנים.

נגישות