קטרקט הוא מחלת עיניים נפוצה המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. המחלה מאופיינת בעכירות של העדשה הטבעית בתוך העין שיכולה להוביל לראייה מטושטשת או מעורפלת, רגישות ניגודיות מופחתת, וקושי לראות באור חלש. עם התקדמות הקטרקט, הוא יכול לפגוע קשות ביכולתו של החולה לבצע משימות יומיומיות ויכול להשפיע באופן משמעותי על איכות חייו. למרבה המזל, ניתוח קטרקט הוא פתרון בטוח ויעיל להשבת הראייה. במאמר זה נעמיק בפרטי ניתוח קטרקט, נכיר את ההליך, את סיכונים פוטנציאליים ואת תהליך ההחלמה.
מהו קטרקט?
העדשה הטבעית של העין היא מבנה שקוף וגמיש המסייע למקד את האור על הרשתית ומאפשר ראייה ברורה. עם הזמן, העדשה עלולה לאבד את גמישותה ושקיפותה עקב הזדקנות, פציעה או גורמים אחרים. המצב שבט העדשה הופכת מעורפלת נקרא קטרקט. קטרקט יכול להתפתח בעין אחת או בשתי העיניים ויכול לגרום לתסמינים שונים, כגון ראייה מטושטשת, קושי לראות בלילה, רגישות לאור או ראיית הילות סביב אורות.
סוגי ניתוחי קטרקט
לאנשים הסובלים מקטרקט ניתנת האפשרות לעבור ניתוח קטרקט בשערי צדק. ישנם שני סוגים עיקריים של ניתוחי קטרקט:
- פאקואמולסיפיקציה: זוהי הצורה הנפוצה ביותר של ניתוח קטרקט. במהלך ההליך, המנתח מבצע חתך קטן בקרנית, דרכו מוכנס בדיקה זעירה. בדיקה זו פולטת גלי אולטרסאונד המפרקים את העדשה העכורה לרסיסים קטנים. שברים אלה נשאבים אל מחוץ לעין. לאחר הסרת הקטרקט, מוחדרת לעין עדשה מלאכותית, הנקראת עדשה תוך עינית כדי להחליף את העדשה הטבעית.
- מיצוי קטרקט אקסטרה קפסולרי: טכניקה זו משומשת בתדירות נמוכה יותר, אך עשויה להיות מועדפת במקרים בהם הקטרקט צפוף מדי או קשה לפאקואמולסיפיקציה. בניתוח זה, חתך גדול יותר נעשה בקרנית, והעדשה העכורה מוסרת בחתיכה אחת. כמו עם פאקואמולסיפיקציה, העדשה המלאכותית מוכנסת לאחר מכן כדי להחליף את העדשה הטבעית.
עדשות תוך עיניות (IOLs)
העדשות המלאכותיות מחליפות את העדשה הטבעית של העין לאחר ניתוח קטרקט. הן עשויות מחומרים בעלי תאימות ביולוגית ומגיעים במגוון סוגים, כגון עדשות מונופוקליות, מולטיפוקליות וטוריות. הבחירה של העדשות תלויה בצרכים הספציפיים של המטופל ושל המטרות שלו. עדשות מונופוקליות מספקות ראייה ברורה במרחק אחד (קרוב או רחוק), בעוד עדשות מולטיפוקליות מאפשרות ראייה ברורה במרחקים מרובים. עדשות מלאכותיות טוריות נועדו לתקן אסטיגמציה נוסף לטיפול בקטרקט.
הכנה לניתוח קטרקט
לפני ניתוח קטרקט, רופא העיניים שלכם יערוך בדיקת עיניים מקיפה כדי להעריך את הבריאות הכללית של העיניים שלכם ויקבע את סוג הניתוח המתאים. הרופאים גם ידונו בסוג העדשות שיתאים ביותר לצרכים שלכם, והם עשויים להמליץ על בדיקות נוספות, כגון טופוגרפיה של הקרנית או טומוגרפיה קוהרנטית אופטית.
בשבועות שלפני הניתוח, הרופא יספק לכם הוראות ספציפיות שעשויות לכלול הפסקת תרופות מסוימות, שימוש בטיפות עיניים שנקבעו, או הימנעות ממזון ושתייה לתקופה מוגדרת לפני ההליך.
סיכונים וסיבוכים פוטנציאליים
כמו בכל ניתוח, ניתוח קטרקט טומן בחובו סיכונים מסוימים שעלולים לגרום בין היתר לאובדן כושר עבודה, אם כי סיבוכים הם נדירים. כמה סיכונים פוטנציאליים הם:
- זיהום
- דימום
- נפיחות או דלקת
- היפרדות רשתית
- לחץ עיניים מוגבר (גלאוקומה)
- קטרקט משני
- נקע של העדשה
- אובדן ראייה
חשוב לדון בסיכונים האלה עם מנתח העיניים שלכם שינקוט בכל אמצעי הזהירות הדרושים כדי למזער סיבוכים פוטנציאליים.
תהליך ההחלמה
ניתוח קטרקט הוא הליך אשפוז, כלומר אתם יכולים ללכת הביתה באותו יום. מייד לאחר הניתוח תיתכן אי נוחות קלה, גירוד או טשטוש ראייה. סביר להניח שהמנתח יספק לכם מגן עיניים להשתמש בו בזמן השינה, והוא עשוי לרשום טיפות עיניים אנטיביוטיות ואנטי דלקתיות כדי למנוע זיהום ולהפחית דלקת.
במהלך הימים הראשונים לאחר הניתוח, חיוני להימנע מפעילויות שעלולות לאמץ את העיניים, כגון הרמת משאות כבדים, כיפוף או השתתפות בספורט. כדאי גם להימנע משפשוף או לחיצה על העין. רוב החולים יכולים לחזור לפעילות רגילה תוך שבוע, אך החלמה מלאה יכולה להימשך מספר שבועות עד חודש.
פגישות מעקב עם מנתח העיניים שלכם הן חיוניות כדי לעקוב אחר ההתקדמות שלכם ולהבטיח ריפוי נאות. המנתח יעריך את הראייה שלכם ויספק את כל ההתאמות הדרושות למרשם המשקפיים שלכם.
תוצאות הניתוח
ניתוח קטרקט הוא מוצלח מאוד, כאשר יותר מ-90% מהמטופלים חווים שיפור בראייה. התוצאות הן בדרך כלל ארוכות טווח, וחולים רבים נהנים משיפור משמעותי באיכות חייהם. עם זאת, חשוב לציין כי ניתוח קטרקט אינו מבטיח ראייה מושלמת, וחלק מהמטופלים עדיין עשויים להזדקק למשקפיים או עדשות מגע לראייה אופטימלית.
במקרים מסוימים, חולים עשויים לפתח קטרקט משני או התעכרות הקופסית האחורית חודשים או שנים לאחר הניתוח הראשוני. ההתעכרות מתרחשת כאשר הקופסית המחזיקה את העדשה המלאכותית הופכת למעוננת, וכך גורמת לירידה בראייה. למרבה המזל, ניתן לטפל בכך בקלות באמצעות הליך לייזר מהיר וללא כאבים הנקרא יאג קפסולוטומי.
לסיכום
ניתוח קטרקט הוא דרך בטוחה ויעילה לשחזר את הראייה ולשפר את איכות החיים של אנשים הסובלים מקטרקט. ההליך כולל הסרת העדשה העכורה והחלפתה בעדשה תוך עינית מלאכותית. אמנם ישנם כמה סיכונים פוטנציאליים הקשורים לניתוח קטרקט, סיבוכים הם נדירים, ורוב החולים חווים תוצאות מוצלחות. באמצעות הבנת ההליך, הסיכונים הפוטנציאליים ותהליך ההחלמה, תוכלו לקבל החלטה מושכלת האם ניתוח קטרקט הוא הפתרון הנכון עבורכם.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.